Home

Nota “de Nachtwacht van Emmen”  januari 2019

Met een groep onbezoldigde vrijwilligers willen we over een periode van tussen de een en twee jaar een één op één kopie schilderen van de Nachtwacht van Rembrandt. Het betreft hier dan een natuurgetrouwe kopie, in de originele afmeting, op doek en met (moderne) olieverf. Het schilderen, wat als bezienswaardigheid tijdens het schilderen continue bezocht kan worden, vindt plaats in een voor publiek toegankelijke ruimte. Naast de schilders, die werken aan de Nachtwacht, kan het publiek ook interactief meedoen. Voor publiek en ontvangst van groepen gaan we een aantal programma’s opzetten. Deze zullen met name gaan over het schilderwerk wat wij verrichten, over de Nachtwacht, over Rembrandt en over beroemde Nederlandse schilders. We denken hierbij speciaal aan lezingen, excursies, bezoeken van scholen, bedrijven en verenigingen. De locatie moet derhalve goed toegankelijk zijn voor publiek en het liefst onderdeel uit maken van een conglomeraat van publiektrekkende kunst en culturele attracties en activiteiten. Het dient laagdrempelig te zijn en cultureel domein. Het door de gemeente aan ons toegewezen “Savannegebouw” in het Rensenpark, is door ons dan ook beoordeeld als een uitermate geschikte locatie. Het Savannegebouw is het voormalige onderkomen van giraffen en overige savannedieren in de voormalige dierentuin van Emmen. Na verplaatsing van de dierentuin is deze locatie vrijgekomen en is nu in ontwikkeling tot een park waar activiteiten voor kunst en cultuur in de toekomst kunnen plaats vinden.

We hebben op dit moment 40 schilders en ruim 32 personen die op andere wijze, bijvoorbeeld als gastheer of gastvrouw, op vrijwillige en onbezoldigde basis bij onze organisatie betrokken zijn. Verwacht wordt het schilderij te kunnen realiseren in circa 3500 werkuren. In tijd omgezet een werkperiode van ongeveer twee jaar.

Het startkapitaal is aanwezig en de verbouwing en overige zaken is afgerond. We zijn gestart met het schilderen aan het doek. Dat doen we op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en op koopzondagen. In Emmen de laatste zondag van de maand!

We gaan dit project doen omdat we de amateurschilderkunst willen promoten en willen verbinden met het publiek. Dit, middels een gezamenlijke ervaring van het vervaardigen en ontstaan van de Nachtwacht, samen te beleven.

Dit initiatief is opgezet door de stuurgroep. Deze is omgezet naar de stichting “De Nachtwacht van Emmen” (nummer K.v.k. 70261180). Haar taak is om alles in het werk te stellen om zorg te dragen voor de realisatie van het proces. Haar verantwoordelijkheid is het opstarten van het project, zorgdragen voor een probleemloze voortgang en het functioneren als publiekstrekker en attractie voor het Rensenpark, alsmede het voltooien en het afronden van het project. Tot slot draagt het bestuur de verantwoordelijkheid voor een kwalitatief hoogwaardig eindproduct, “de Nachtwacht van Emmen”.

Het Bestuur van de Stichting “de Nachtwacht van Emmen”

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close