Berichten

17 april 2021 Veel enthousiaste reacties

Vorige week vrijdag kwam de Nachtwacht van Emmen mooi in beeld bij het programma “Bed & Breakfast” van Omroep Max. We hebben veel enthousiaste reacties mogen ontvangen, waarvoor dank. 

___________________________________________________________________________________________________________________

09 april 2021 de Nachtwacht van Emmen in het programma “Bed & Breakfast”

Vanavond worden in het programma “Bed & Breakfast” van Omroep Max de gasten van een B&B in Drenthe onder andere rondgeleid in het Rensenpark in Emmen. Ook wordt de Nachtwacht van Emmen in het Savannehuis bezocht. Ben je nieuwsgierig geworden? Vanavond, 9 april, NPO1, 20.35 uur 📺.

___________________________________________________________________________________________________________________

08 april 2021 Interview ZO!34

Vanavond, 18.45 uur, zal projectleider Fokke Wester door de radio DJ van ZO!34 worden geïnterviewd over ons nieuwe grote project “de Legende van Rembrandt”.
_________________________________________________________________________________________________________________

 

07 april 2021 Emmer Nachtwachtschilders wagen zich aan nieuw megadoek,

artikel geschreven door Rien Kort/RTV Drenthe

Geert-Joling-links-en-Fokko-Wester-met-op-de-achtergrond-de-nagemaakte-Nachtwacht-Rechten-RTV-Drenthe-Rien-Kort

Eind 2020 voltooiden een groep van 35 tot 40 amateurschilders uit Emmen een replica van de Nachtwacht in de voormalige savannestal in het Rensenpark. Het gevaarte van 4 meter hoog, 5 meter breed en 170 kilo zwaar werd in twee jaar tijd natuurgetrouw nagemaakt.

Tijdens het schilderwerk was de stal geopend voor publiek die op die manier de vorderingen konden aanschouwen. In de afgelopen twee jaar passeerden ruim 50.000 bezoekers het doek. “De komende jaren blijft de Nachtwacht op deze plek hangen”, laat artistiek leider Geert Joling weten.

Na alle bloed, zweet en tranen die er in zitten, is dat niet meer dan logisch, vindt hij. Aanvankelijk werd er nog aan gedacht om het doek elders op te hangen in Emmen. Zoals de Grote Kerk, Wildlands of het ziekenhuis. Tot 2025 blijft de Emmer Nachtwacht en inmiddels andere, kleinere kopieën van de doeken van Rembrandt (zoals het Joodse Bruidje en enkele zelfportretten) te zien in het park.

Eerbetoon

Naast het succes komt die beslissing ook voort uit het enthousiasme van de amateurschilders om een vervolg te geven aan hun project. En die hebben ze gevonden. “We gaan het werk de Legende van Rembrandt vervaardigen”, glimlacht projectleider Fokke Wester. Als die titel geen bel doet rinkelen, dan kan dat kloppen.

Het verhaal wil dat Rembrandt in 1668 nog een keer een meesterwerk vergelijkbaar met de Nachtwacht wilde maken. “Een kunstwerk waarin al zijn bestaande doeken nog eens aangehaald werden”, aldus Wester. “Een beetje een eerbetoon aan hemzelf en de schilderkunst uit de Gouden Eeuw, zeg maar.” Zo ver kwam het niet, want een jaar later overleed de grote meester.

Via Van Gogh naar Drenthe

Ruim honderd jaar later bezoekt Vincent van Gogh het Trippenhuis, de voorloper van het Rijksmuseum om de Nachtwacht en het Joodse Bruidje te bewonderen. Een van de suppoosten, wiens voorvader een leerling van Rembrandt zou zijn, zou hem daar het verhaal over de legende hebben verteld, die het op zijn beurt weer doorvertelde aan de koster van het kerkje in Zweeloo.

Want Van Gogh verbleef in 1883 enkele maanden in Drenthe. Wester: “Die koster sprak de dominee van de kerk in Emmen er weer over, die hier een notitie van zou hebben gemaakt. Die verdwijnt voor honderd jaar in het archief van de kerk.”

Bijna een eeuw later wordt het oude archief van de kerk op- en uitgeruimd. Allesverzamelaar Jans Brands uit Nieuw-Dordrecht voegde daarbij het een en ander toe aan zijn eigen collectie.

Fokke Wester (links) en Geert Joling. “Het lef, he.” (Rechten: RTV Drenthe / Rien Kort)
 

Het verhaal belandt bij de Nachtwacht van Emmen als in het voorjaar van 2019 een ouder heerschap tijdens een bezoek dit verhaal verteld aan Wester. “Hij had bij Brands ongeveer twintig of dertig jaar geleden het kerkarchief opgeruimd en was een brief van de dominee over Van Gogh en Rembrandt tegengekomen. Tijdens dat klusje zou het papiertje verloren zijn gegaan.”

Of het verhaal klopt, durft Wester niet met zekerheid te zeggen. “Het is lastig bepalen waar de waarheid eindigt en de fantasie begint.” Wel was het te mooi om te laten liggen. Bij de stichting ontstond zo het idee om het nooit gerealiseerde meesterwerk alsnog te schilderen.

Dus niet nabootsen maar aan de hand van een vermeend idee van de meester zelf een doek in elkaar zetten. “Ja, het lef he”, lacht Wester. “Maar het is een fantastisch spektakelstuk om te mogen maken.”

Drie jaar

De groep amateurschilders wil dit najaar beginnen met dit project. In totaal is er 58.000 euro voor nodig voor voornamelijk de huisvestings- en de materiaalkosten. Het geld zal via subsidies, donaties en sponsoring moeten worden verkregen.

Joling: “Het doek wordt net zo groot als de Nachtwacht. Net als met dat werk is het idee om weer 40 schilders een deel van het werk te laten vervaardigen.” Tijdens de productie is de savannestal ook weer geopend voor publiek. Joling en Wester verwachten drie jaar nodig te hebben.

Wat en wie er precies op komt te staan, is nog niet bekend. “Momenteel buigen we ons daar nog over. In de komende maanden verwachten we daar over uit te zijn.”

35 zelfportretten

Een tweede omvangrijk project die wordt ondernomen is het naschilderen van alle 35 zelfportretten van Vincent van Gogh. “De gemeente deed bij ons een voorzetje”, vertelt Wester. “In 2023 is het 140 jaar geleden dat hij onze provincie aandeed.”

Van zowel Van Gogh als van Rembrandt worden in de komende jaren nog meer nabootsingen gemaakt. De amateurschilders zijn van plan om voor deze projecten de kwast zo snel mogelijk weer op te pakken. “Dat hangt allemaal af hoe snel het coronavirus kan worden ingedamd.”

__________________________________________________________________________________________________________________

04 april 2021    Pasen

Het bestuur van stichting “de Nachtwacht van Emmen” wenst u gezellige paasdagen.

pasen

__________________________________________________________________________________________________________________

03 april 2021    de “Legende van Rembrandt”

De “Legende van Rembrandt”
Een klein team van enthousiaste schilders gaat zich bezig houden met het vormgeven van de “Legende van Rembrandt” om uiteindelijk tot een prachtig groot (5x4m) ontwerp te komen welke door de schilders in het Savannehuis zal worden geschilderd. Erwin Bouland, groot Rembrandt kenner, zal het team adviseren. Maar wat is nu de “Legende van Rembrandt?” Hoe is de legende bij ons in Emmen terecht gekomen? U leest het op onze website:
rembrandt van rijn (2)
___________________________________________________________________________________________________________________

 

30 maart 2021   Onze enthousiaste schilders kunnen niet wachten

Onze enthousiaste schilders kunnen niet wachten om te starten met het naschilderen van de zelfportretten van Vincent van Gogh, maar helaas moeten we in verband met de coronamaatregelen nog een pas op de plaats maken.
Vincent van Gogh maakte zijn zelfportretten omdat hij wilde oefenen in het schilderen van mensen. De meeste zelfportretten – ruim 35 – schilderde hij toen hij in Parijs woonde (1886-1888). In die tijd had hij weinig geld, en het was moeilijk om modellen te vinden. Van Gogh koos daarom voor de simpelste oplossing: zichzelf schilderen.
zelfportret van Gogh
_____________________________________________________________________________________________________________________
 

19 maart 2021   De Nachtwacht is klaar…………….

De Nachtwacht is klaar en is prachtig geworden. Het blijft de eyecatcher in het Savannehuis, maar door de coronamaatregelen is de Nachtwacht helaas op dit moment niet te bewonderen in het Savannehuis. Ondanks de coronamaatregelen zit het bestuur niet stil. We zijn bezig met de organisatie van een nieuw groot project waarbij gedacht moet worden aan de zelfportretten van Vincent van Gogh, maar ook andere schilderijen van Vincent van Gogh welke zullen worden nageschilderd door alle enthousiaste amateur schilders.

Naast het schilderen van kleine- en middelgrote schilderijen is het de bedoeling opnieuw op een groot doek, met dezelfde afmetingen als de Nachtwacht, een spektakelstuk te realiseren. Dit project staat nog in de kinderschoenen waardoor wij er op dit moment nog niets over kunnen melden, maar houdt u de website in de gaten want via deze website en onze facebook pagina houden we u zeker op de hoogte.

_______________________________________________________________________________________________________________________

18 maart 2021  Verandering van bestuur

Fokke Wester heeft het voorzitterschap van Harrie Visser overgenomen en vervult daarnaast wederom de functie van projectleider bij de stichting. Bea Wolters neemt de rol van secretaris opnieuw op zich en nieuwkomer bij de stichting is Jacqueline van der Vlies. Zij zal de functie van penningmeester vervullen. Geert Joling blijft als bestuurslid en is daarnaast creatief leider en ook Betsy Geerlings blijft aan als bestuurslid en verzorgt de planning van de traktanten. 

<span>%d</span> bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close