Berichten

2 juli 2022 “Hendrickje in wording” door Tineke geschilderd

“Hendrickje in wording” schrijft kunstschilder Tineke, maar nu al prachtig geschilderd door Tineke.
De kunstschilders schilderen dit soort kleine portretten als “oefen” portretten voor het grote doek waarop “de Legende van Rembrandt zal worden geschilderd.
U kunt Tineke en haar collega kunstschilders aan het werk zien tijdens de openingsuren van de Nachtwacht van Emmen op donderdag, vrijdag, zaterdag en koopzondag van 13.00 – 16.30 uur. Loopt u gerust eens binnen, de toegang is gratis.
291492058_1085084945428066_3163990774213368372_n

29 juni 2022 het nieuwe doek is opgespannen

Vandaag was een spannende dag want het nieuwe doek is onder leiding van creatief leider Geert en met hulp van medewerkers van Toolbox opgespannen en op zijn plek gehangen. Op het doek zal “de Legende van Rembrandt” worden geschilderd. Overige foto’s zie hoofdstuk “foto’s”.

  


25 juni 2022 morgen is het koopzondag en zijn we in de middag open

Morgen bent u in de Savannestal van harte welkom van 13.00 tot 16.30 uur en kunt u naast een prachtige replica van de Nachtwacht, onze kunstschilders aan het werk zien met het naschilderen van bekende schilderijen van Rembrandt en Vincent Van Gogh.
Loop gerust even naar binnen; de toegang is gratis.
Wilt u vóór of na het bezoek aan “de Nachtwacht van Emmen” nog even genieten van een kop heerlijke koffie of thee en allerlei lekkernijen, dan bevelen wij graag Engels theehuis Twessers aan.
U vindt het theehuis tegenover de Savannestal.
koopzondag


21 juni 2022 Geert en Margreet geïnterviewd

Enkele foto’s van het radio interview heden middag met creatief leider Geert en gastdame Margreet. Met dank aan de kunstschilders Frieda, Fenny, Jantje en Piet voor hun aanwezigheid.
We hopen van harte dat we met dit interview mensen hebben kunnen stimuleren om ons team van kunstschilders of ons team van gastheren/-dames te komen versterken. U bent meer dan welkom! Overige foto’s zie hoofdstuk “foto’s
 

21 juni 2022 Interview op de radio

Vanmiddag, 13.10 uur, komen we in de radio uitzending van “Op Tjak” RTV Drenthe

op tjak (2)


19 juni 2022 Super trots op Edwin

Edwin noemt dit voorstudie………………het is nu al prachtig. We zijn blij met zo’n geweldige kunstenaar.


17 juni 2022 vandaag en morgen GESLOTEN

In verband met de fair Fable&Fantasy in het Rensenpark zijn wij vandaag en morgen gesloten.

GESLOTEN .


16 juni 2022 persbericht ZO34!

Wereldwijde belangstelling voor de Nachtwacht van Emmen, wel roep om extra kunstenaars

Ruim vijftienduizend uur is er aan de Nachtwacht van Emmen gewerkt. Een gigantische klus voor de veertig vrijwillige kunstschilders. Maar het werk is beloond. Meer dan 60.000 bezoekers wisten de weg naar het kunstwerk te vinden. “We zijn echt heel trots”, laat Bea Wolters, van stichting de Nachtwacht in Emmen weten.

In de savannestal van het voormalig Rensenpark prijkt de replica van de Nachtwacht van Rembrandt uit 1642. Een klus waar twee jaar aan is gewerkt. “We zijn in 2019 begonnen en dat er nu zoveel mensen zijn geweest is echt een kroon op dat werk.” Door corona kon er niet non-stop aan worden gewerkt en was het ook voor bezoekers niet altijd mogelijk om langs te komen. Dat mensen nu zo massaal het kunstwerk komen bewonderen is een cadeautje voor de kunstenaars.

Wereldwijde belangstelling

De gasten komen niet alleen uit Emmen en omgeving, maar van over de hele wereld. Dat verklapt het gastenboek die bij de ingang van de stal ligt. “Er zijn mensen uit Frankrijk, België en Oostenrijk geweest”, zegt Wolters. “Maar ze komen ook echt van heel ver weg. Zo zijn er ook Australiërs komen kijken.”

Veruit de meeste mensen komen uit de regio, maar dat er ook buitenlandse interesse is vindt de stichting “echt geweldig mooi.”

Mensen nodig

De locatie van de tentoonstelling speelt volgens Wolters een aanzienlijke rol in het succes. “Het Rensenpark blijft een toeristische locatie in Emmen natuurlijk. Veel toeristen pakken dan ook de tentoonstelling mee.” Daarnaast lopen veel Emmenaren vaak snel even binnen als ze een wandeling door het park maken.

Het is niet alleen maar positiviteit in het Rensenpark. Voor nieuwe grote projecten die de kunstenaars willen oppakken kunnen ze goed extra handen gebruiken. “We hebben geluk dat de vrijwilligers die er zijn vaak blijven hangen, maar sommigen kunnen dat door omstandigheden niet.”

Grootse plannen

Zeker met het Van Gogh-jaar in het vooruitzicht wil de organisatie groot uitpakken. “We gaan twee grote projecten doen, waarvan de Nachtwacht in Van Gogh-stijl er eentje is”, legt de secretaris uit. Om ervoor te zorgen dat dat net zo succesvol wordt als het afgelopen project hoopt de stichting nog meer kunstenaars te vinden. “We willen de continuïteit graag garanderen.”


10 juni 2022 Versterking van het team

Vandaag was het doek klaar waarop we een oproep doen voor versterking van ons team vrijwilligers. Het doek is gemaakt door onze sponsor drukkerij Hemel in Erica.
Wie komt ons team versterken? We kijken uit naar enthousiaste reacties.
IMG-20220524-WA0007


3 juni 2022 Bruidspaar

Wij feliciteren dit kersverse bruidspaar met hun huwelijk! Kapitein Frans Banninck Cocq begeleide hen tijdens hun bruidsreportage bij de Nachtwacht van Emmen in de Savannestal in het Rensenpark.
Wilt u ook gebruik maken van dit prachtige decor voor uw bruidsreportage? Stuur een berichtje naar secretaris@denachtwachtvanemmen.nl en wij informeren u graag over de mogelijkheden.


29 mei 2022 Koopzondag

Op deze koopzondag zijn wij open van 13.00 – 16.30 uur. De toegang is gratis.


28 mei 2022 Een moment van rust en magie

Mooie foto van Piet op Facebook. Hij beschrijft het als een rustmomentje.
Vóór we in de middag de deur openen voor bezoekers is er een moment van rust en heerst er een magische sfeer in het voorheen enorm hoge- en grote verblijf van de giraffen.
Het diffuus licht dat door enkele dakramen schijnt, de imponerende Nachtwacht en andere prachtige replica’s van Hollands grootste meesters, dragen bij aan deze magische sfeer.
En dan gaat om 13.00 uur de deur open voor bezoekers en is het een en al rumoer en gezelligheid.
foto van piet mei 2022


26 mei 2022 Hemelvaartsdag open

Wij zijn op Hemelvaartsdag open van 13.00 – 16.30 uur. De toegang is gratis.

welkom


22 mei 2022 bruidsreportage in de Savannestal

Regelmatig komen kersverse bruidsparen met de fotograaf bij ons om, poserend voor de Nachtwacht, mooie bruidsfoto’s te maken.
Gaat u binnenkort trouwen en wilt u ook voor uw bruidsreportage een prachtige achtergrond? Denk dan eens aan de Nachtwacht van Emmen in het Rensenpark. Op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag bent u van harte welkom tussen 13.00 – 16.30 uur. Wilt u buiten de regulaire openingstijden gebruik maken van ons prachtige decor; neem dan even contact op met Bea Wolters 0619877120 of stuur een berichtje aan secretaris@denachtwachtvanemmen.nl


14 mei 2022 vandaag een artikel over de Nachtwacht voor iedereen in de Volkskrant

Voor iedere smaak, voor elk huishouden en voor elke muur is er wel een Nachtwacht beschikbaar
De echte Nachtwacht is onbereikbaar, maar er zijn genoeg reproducties in omloop. De beroemdste Rembrandt brengt rust, herkenning en past in ieder interieur. Ideaal eigenlijk, zo vinden deze tien bezitters.
Vandaag in het Volkskrant Magazine: Een Nachtwacht aan de muur. Een fotoserie over dit meesterwerk van Rembrandt van Rijn, in alle vormen en gedaantes gemaakt door fotograaf Clemens Rikken.

10 mei 2022 Probusclub Ten Arlo uit Hoogeveen

Gistermiddag mochten we Probusclub Ten Arlo uit Hoogeveen als gasten verwelkomen in de Savannestal.
Later op de dag kregen we van de heer Valk namens Probusclub Ten Arlo een groot compliment:
“we hadden een fijne dag met elkaar en ik hoorde uitsluitend positieve reacties. Hoe kan het ook anders: het weer werkte mee, de High tea (Twessers) was geweldig en ons klapstuk De Nachtwacht van Emmen was mede dankzij de medewerkers aldaar een groot succes”.
20220509 Probusclub


7 mei 2022 een leuk aandenken

Wilt u na uw bezoek aan “de Nachtwacht van Emmen” een leuk aandenken mee? Direct bij de ingang hangen prachtige deelwerkjes van de Nachtwacht. De schilders en gastheren/dames informeren u graag over deze schilderijtjes.
 
Ook dit prachtige, door Geert Joling nageschilderd, schilderij “Scène de rue à Montmarte” van Vincent van Gogh is te koop. Het schilderij wordt inclusief de lijst verkocht.
Het origineel is begin vorig jaar verkocht bij Sotheby’s.
Trouw: 25-03-2021 · Scène de rue à Montmartre, een schilderij van Vincent van Gogh uit 1887, is donderdag op een veiling in Parijs van eigenaar verwisseld voor ruim 13 miljoen euro.

6 mei 2022 aan de slag met “de Legende van Rembrandt”

Eindelijk kunnen we aan de slag met “de Legende van Rembrandt”
Het doek waarop de Legende wordt geschilderd bevat helaas weeffouten waardoor het doek rimpelt. Op korte termijn wordt het doek omgeruild en kan er een start worden gemaakt met de Legende. De schilders staan te popelen om met dit spektakelstuk aan de slag te gaan en zijn daarom deze week begonnen met het maken van oefen portretten met houtskool en olieverf.
Met dank aan Frieda voor de foto.
oefen portretten Frieda


23 april 2022 aankondiging koopzondag

Morgen, zondag 24 april, is het koopzondag. Ook wij zijn open van 13.00 tot 16.30 uur. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.


20 april 2022 Persbericht

Vandaag is een PERSBERICHT de deur uit gegaan:
35 amateur kunstschilders van stichting “de Nachtwacht van Emmen” hebben een unieke collectie van 35 zelfportretten van Vincent Van Gogh geschilderd.
Vooruitlopend op het Vincent Van Gogh jaar Noordoost Nederland 2023 hebben onze amateur kunstschilders een collectie van 35 zelfportretten van Vincent Van Gogh nageschilderd.
Deze zelfportretten vormen niet alleen een unieke collectie, maar tevens betreft het hier ook een bijzonder project binnen de stichting “de Nachtwacht van Emmen” daar ieder zelfportret door een andere kunstschilder is geschilderd.
Deze collectie van zelfportretten kunt u bezichtigen in de oude giraffenstal (Savannestal) van de oude dierentuin In Emmen.
De collectie zelfportretten is niet het enige project welke u kunt bewonderen in de Savannestal; ook een replica van de Nachtwacht van Rembrandt en andere bekende werken van de twee Oud Hollandse Meesters, Rembrandt en Van Gogh, zijn door onze amateur kunstschilders nageschilderd en te bezichtigen.
De expositie van de zelfportretten van Vincent van Gogh en ook alle andere prachtige werken kunt u bezichtigen in de Savannestal in het Rensenpark Emmen. De openingstijden zijn donderdag, vrijdag, zaterdag en op koopzondagen van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

19 april 2022 Hier doen we het voor! Een prachtig bericht op Facebook:

Boelo Klein Ikkink  voelt zich vermaakt met Florine Klein Ikkink en 6 anderen bij Rensenpark Emmen.

1 d Emmen, Drenthe 

Ook dit vind je in Emmen!👌🏻❤️ 🖼 👩🏻‍🎨
Afgelopen zaterdag heb ik m’n familie meegenomen naar Denachtwachtvanemmen. Het schilderij is op ware grootte gemaakt door 40 amateurschilders tot een prachtig eindresultaat en hangt in het oude giraffen verblijf. 🦒
Nadat we binnen kwamen kwam er al snel een vrijwilliger aan die ons alles vol passie vertelde over de “making of” maar ook een stukje over de geschiedenis van het bekende werk. Erg boeiend en interessant.
Kortom, een aanrader wanneer je eens in het centrum van Emmen bent. ✅ Er zijn altijd schilders live aan het schilderen en daar kan men als publiek meekijken.

16 april 2022 lekker buiten schilderen

Geweldig, Ellen is met haar schildersezel verhuisd naar buiten, vóór de Savannestal, en is bezig met een replica van Vincent van Gogh.

Ellen buiten 16 april 2022


09 april 2022 Vincent ontmoet Rembrandt

Niet alleen in de Noorderkerk in Amsterdam, maar ook in de oude dierentuin in Emmen ontmoeten Vincent van Gogh en Rembrandt elkaar. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens kijken in de Savannestal in het Rensenpark Emmen. U kunt daar prachtige replica’s bewonderen van deze twee Hollandse meesters. De openingstijden zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Vincent ontmoet Rembrandt


29 maart 2022 Gastheren en gastdames gezocht

Herkent u dit: u bent met pensioen en u geniet van uw rust, maar u mist ook de contacten, de gezelligheid op de werkvloer en u hebt nu eigenlijk teveel tijd over waar u nog geen invulling voor hebt gevonden?
Kom dan gerust eens kijken of praten bij “de Nachtwacht van Emmen” want ons vrijwilligersteam van gastheren en gastdames zoekt nieuwe collega’s. Enkele verhalen van vrijwilligers vindt u onder het hoofdstuk “vrijwilligers”. Voor extra informatie kunt u bellen met Bea Wolters 06-19877120 of mailen naar secretaris@denachtwachtvanemmen.nl
gastheer of gastdame


26 maart 2022 Loop gerust eens binnen……….

Hebt u nog geen plannen voor dit weekend? Bezoek dan eens “de Nachtwacht van Emmen” in de Savannestal in het Rensenpark Emmen.
Naast een geweldige replica van de Nachtwacht kunt u ook genieten van andere fantastische replica’s van Rembrandt en Vincent van Gogh. Tevens kunt u de amateur kunstschilders aan het werk zien en hun eigen werk bewonderen in een aparte expositieruimte.
Een gastheer of gastdame staat klaar om u wegwijs te maken of al uw vragen te beantwoorden.
U bent vandaag en morgen van harte welkom. Wij zijn open van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.


15 maart 2022 2 toppers

Soms moet je mensen in het zonnetje zetten die niet officieel bij de vrijwilligersclub van de Nachtwacht van Emmen horen, maar waar wèl altijd een beroep op kan worden gedaan.
Dank je wel Leny en Albert!

09 maart vloer Savannestal geschilderd

Opnieuw heeft sponsor Schepers Schilderwerken ons geheel kosteloos voorzien van zwarte verf. Nu niet voor de wanden zoals eerder, maar voor een gedeelte van de vloer in de Savannestal. Mark, dank je wel!

vloer maart 2022Schepers Logo


08 maart 2022 uitslag schilderwedstrijd “Het geheim van de Meester”

We feliciteren de geselecteerde kunstenaars met hun plaats in de top 12.
Helaas is er geen schilderij van onze amateur kunstschilders geselecteerd, maar desalniettemin zijn we enorm trots op hen!
275294870_23849820098340245_2343098644030733249_n


04 maart 2022 Mooi lenteweer

Maakt u met dit prachtige lenteweer een wandelingetje door het Rensenpark en bent u ook zo nieuwsgierig naar de prachtige replica van de Nachtwacht? Loop dan gerust eens bij “de Nachtwacht van Emmen” in de Savannestal naar binnen.
U vindt de Savannestal aan de achterzijde van het park, tegenover Engels Theehuis Twessers.
U bent van harte welkom op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur, de toegang is gratis.
P1010556


26 februari 2022 Koopzondag

Morgen (zondag 27 februari) zijn wij open van 13.00 tot 16.30 uur.
U bent van harte welkom, de toegang is gratis.


25 februari 2022 Coronamaatregelen ingetrokken

Vanaf vandaag zijn alle coronamaatregelen ingetrokken. U bent weer zonder mondkapje en coronatoegangsbewijs welkom. Wèl vragen we u ons niet te bezoeken wanneer u verkoudheidsklachten hebt of een positieve coronatest.


24 februari 2022 Animatiefilm over jeugd Vincent van Gogh in de maak

Er komt een animatiefilm over de jeugd van Vincent van Gogh. De regisseur is Jean van de Velde. Young Vincent zou in 2023 of 2024 klaar moeten zijn.

De film is deels op waarheid gebaseerd en vertelt vooral over het leven van Vincent op een Brabants internaat, waar hij naartoe gestuurd werd.

In Young Vincent zijn veel elementen uit het latere leven van de kunstschilder verwerkt. Zo heeft de jongen op het internaat een vriend, Paul, die is geïnspireerd op Paul Gauguin, met wie Van Gogh later bevriend raakte. Ook schrijft Vincent al brieven met zijn jongere broer Theo, zoals hij later ook deed. “Uiteindelijk leert Vincent hoe hij kan ontsnappen in zijn eigen fantasiewereld,” vat Van de Velde het verhaal samen.


19 februari 2022 Open

Vandaag zijn we gewoon weer van 13.00 tot 16.30 uur open. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.


18 februari 2022 Storm

In verband met het stormachtige weer zijn we vanmiddag gesloten.

storm


16 februari 2022 We hebben ons ingeschreven en nu maar duimen

Beste deelnemer,
 
Bedankt voor je deelname aan de schilderwedstrijd van Het geheim van de Meester – De Nachtwacht. Bij deze een bevestiging dat wij jouw inzending in goede orde hebben ontvangen.
 
Lisa Wiersma en Michel van de Laar uit Het geheim van de Meester, beoordelen alle inzendingen. De top tien inzendingen wordt maandag 7 maart 2022 bekendgemaakt op AVROTROS.nl. Op maandag 14 maart 2022 zal de jury de winnaar bekendmaken.
 
Met vriendelijke groet,
 
De redactie van AVROTROS Kunst


05 februari 2022 Vincent van Gogh

Gistermiddag werd er weer geconcentreerd gewerkt aan de zelfportretten van Vincent van Gogh. 


04 februari 2022 een prachtige foto 

Deze foto kregen we van Marja, 1 van onze facilitaire toppers. Zij hebben er gisteren voor gezorgd dat de Savannestal er weer spic en span uitziet.

facilitair club


04 februari 2022 Wij doen mee aan de schilderwedstrijd

OOK WIJ GAAN MEEDOEN AAN DE SCHILDERWEDSTRIJD.
Via onze Facebookpagina en website houden we u op de hoogte dus blijf ons volgen!
het geheim van de meester
 
 
AVROTROS.NL
De schilderwedstrijd van Het geheim van de Meester – De Nachtwacht – Het geheim van de Meester
Schuilt er een ware Rembrandt in jou? Maak een eigen schilderij geïnspireerd op De Nachtwacht en doe mee met de schilderwedstrijd van Het geheim van de Meester.


03 februari 2022 Wij zijn vanaf vandaag weer open!

de Nachtwacht, wij zijn weer open


26 januari 2022 Enkele dagen gesloten

In verband met enkele aanpassingen in de Savannestal zijn wij tot volgende week donderdag 3 januari nog GESLOTEN.
Vanaf 3️⃣ FEBRUARI bent u weer van harte welkom❗
De toegang is gratis; wèl wordt bij de ingang gevraagd naar een geldig coronatoegangsbewijs. Tevens dient u een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te bewaren.

24 januari 2022 Een lijst om de Nachtwacht

Er wordt in deze lockdown niet stil gezeten; ons klusteam is bezig met het maken van een mooie lijst om de Nachtwacht. Ook de verlichting van ons pronkstuk wordt geperfectioneerd. Het zijn toppers! Foto’s vindt u onder het hoofdstuk “foto’s”.


17 januari 2022 Het doek voor “de Legende van Rembrandt”

Het grote doek (± 4½ x 5½ meter) voor “de Legende van Rembrandt” is gearriveerd. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten gaan we er vol enthousiasme mee aan de slag.

IMG_20220111_164039_resized_20220117_095531680


14 januari 2022 prachtig nageschilderd schilderij van Vincent van Gogh te koop

Op dit prachtige nageschilderde schilderij “Scène de rue à Montmarte” van Vincent van Gogh kunt u bieden. Het schilderij wordt inclusief de lijst verkocht. Er is inmiddels 500,- euro op geboden.
 
Het origineel is begin vorig jaar verkocht bij Sotheby’s.
Trouw: 25-03-2021 · Scène de rue à Montmartre, een schilderij van Vincent van Gogh uit 1887, is donderdag op een veiling in Parijs van eigenaar verwisseld voor ruim 13 miljoen euro.
 
Bent u geïnteresseerd; stuur dan even een berichtje naar projectleider@denachtwachtvanemmen.nl

9 januari 2022 een nieuwe rubriek onder het hoofdstuk “vrijwilliger”

We hebben de rubriek “een vrijwilliger vertelt” toegevoegd onder het hoofdstuk Vrijwilliger. Onze gastdame Els is de eerste die de spits afbijt.


6 januari 2022 Sponsoren in het zonnetje

We willen graag onze sponsoren even in het zonnetje zetten.
Wilt u ook sponsor worden van onze unieke projecten? Alle informatie vindt u op deze website, maar uiteraard geven wij u ook graag alle gewenste informatie wanneer u even een berichtje stuurt naar secretaris@denachtwachtvanemmen.nl of belt naar telefoonnummer 06-19877120.
20220106 collage sponsoren


24 december 2021 Kerstgroet

Het bestuur van stichting “de Nachtwacht van Emmen” wenst iedereen gezellige kerstdagen en voor 2022 veel geluk, maar bovenal een goede gezondheid🌲

kerstboom van Karwei 3


21 december 2021 Penningmeester gezocht

In verband met haar drukke werkzaamheden heeft Jacqueline van der Vlies haar taak als penningmeester neergelegd. Wij danken haar voor haar inzet en wensen haar veel succes in haar loopbaan. Wij zijn op zoek naar een nieuwe penningmeester. Bent u geïnteresseerd; aarzel dan niet en stuur een berichtje naar secretaris@denachtwachtvanemmen.nl of bel 06-19877120.


19 december 2021 GESLOTEN

In verband met de coronamaatregelen zijn we tot nader bericht gesloten.


16 december 2021 winterexpositie open

Hebt u de de winter expositie al bezocht? Prachtig eigen werk van onze schilders. U bent van harte welkom op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.
Bij de ingang van het Rensenpark kunt u zich voor een bezoek aan ons melden en wordt u naar de Savannestal begeleid.
252698120_601511144604108_2161932952966117967_n
geschilderd door Frieda


12 december 2021 koopzondagen gesloten

In december zijn we op alle koopzondagen gesloten!

zondag gesloten


3 december 2021 de Nachtwacht van Emmen is OPEN

Het Rensenpark gaat rond 13.30 uur dicht ivm China Lights, maar de Nachtwacht is OPEN❗
U kunt u voor de Nachtwacht melden bij de ingang van China Lights. Een vrijwilliger brengt u naar de Nachtwacht.
De toegang van de Nachtwacht is GRATIS.
Na uw bezoek aan de Nachtwacht kunt u aan de achterzijde het Rensenpark weer verlaten.
GEOPEND-ROOD 13.00 - 16.30 uur


01 december 2021 Expositie eigen werk schilders

Onze schilders hebben een prachtige expositie van eigen werk samengesteld met als thema “winter” en u bent dan ook van harte uitgenodigd deze prachtige schilderijen te komen bezichtigen.
Uiteraard is ook de Nachtwacht en andere werken van Rembrandt en Vincent van Gogh te bewonderen in de Savannestal.
De toegang is gratis. Onze openingstijden zijn op donderdag, vrijdag, zaterdag en koopzondagen van 13.00 tot 16.30 uur.
SONY DSC
geschilderd door Fokke


01 december 2021 Aanpassing toegang de Nachtwacht

AANPASSING TOEGANG TOT DE NACHTWACHT:
In verband met China Lights is het Rensenpark aan de voorzijde vanaf 14.00 uur gesloten.
Wanneer u de Nachtwacht 🔻GRATIS TOEGANG🔺 wilt bezoeken, kunt u zich melden bij de toegangspoort van China Lights . Dit is aan de voorkant van het Rensenpark. Een vrijwilliger zal u naar de Nachtwacht in de Savannestal begeleiden.
Wij zijn wel gewoon bereikbaar via de achteringangen (langs het spoor) van het Rensenpark. Na uw bezoek aan de Nachtwacht kunt u alleen via de achterzijde het Rensenpark verlaten.


27 november 2021 Kerstboom van Dian

Niet alleen bouwmarkt Karwei, maar ook onze gastdame Dian bood spontaan haar kerstboom aan waardoor de nieuwe expositie van de schilders met als thema “winter” extra sfeervol is geworden. Dank je wel Dian!

Dian en kerstboom


27 november 2021 Gesloten

Morgen, zondag 28 november, zijn wij door omstandigheden gesloten.

open-teken-van-de-tekst-het-raad-gesloten-morgen-banner-niet-voor-opslag-124431380


25 november 2021 Karwei Emmen doneert spontaan een kerstboom

Op de vraag of Karwei Emmen misschien een kerstboom of enkele kerstartikelen wilde doneren aarzelden zij geen seconde: een prachtige opgetuigde kerstboom stond direct al voor ons klaar en Herry heeft de boom vanmiddag naar de Savannestal vervoerd. Wij zijn onder de indruk van deze spontane reactie op de toch wel onbescheiden vraag. Onze dank gaat uit naar Karwei Emmen en in het bijzonder naar Rudolf Tipker en naar Jolanda.

kerstboom van Karwei


15 november 2021 Rabo Clubsupport 2021

Dankzij uw stem tijdens de RABO Clubsupport Campagne 2021 mogen wij een check van bijna 750,- euro in ontvangst nemen. Wij zijn daar enorm blij mee. Heel erg bedankt!

bedankt voor je stem


13 november 2021 Art Sandur bij Karwei

Een aantal van “onze” schilders deed met eigen werk mee aan de kunstmarkt bij de bouwmarkt Karwei aan de Nijbracht in Emmen. Natuurlijk deed de Nachtwacht van Emmen zelf ook mee.


IMG-20211113-WA0003


12 november 2021 Binnenkort start expositie met als thema “Winter”

Binnenkort hebben we een nieuwe expositie van eigen werk van onze schilders. Het thema is “winter”. Naast indrukwekkende schilderijen zullen ook foto’s uit de privé collectie van onze vrijwilligers ten toon worden gesteld. De expositie start op 27 november.
De openingstijden zijn vanaf deze datum van 12.30 tot 15.30 uur.
U bent van harte welkom, de toegang is gratis.

 

4 november 2021 CORONAPAS VERPLICHT!

Vanaf zaterdag is het tonen van uw coronapas (QR code of testbewijs niet ouder dan 24 uur) verplicht. Onze gastheren/dames zullen u hiernaar vragen bij de ingang van de Savannestal. Houdt u alstublieft anderhalve meter afstand van onze schilders en gastheren/dames.

coronacheck-corona-check-app-reizen (2)


27 oktober 2021 bezoek van oud medewerkers NAM

We hadden deze week bezoek van oud werknemers van de NAM. De gasten werden op gepassioneerde wijze geïnformeerd over onze projecten en over de bijzonderheden van de Nachtwacht door Fokke en kapitein Frans Banninck Cocq. Tevens werden zij getrakteerd op een boeiend verhaal over het leven van Vincent van Gogh, met dank aan Hannie van het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam.
Meer foto’s op onze website onder het hoofdstuk “foto’s”.
P1010528


22 oktober 2021 Nieuwe belichting van de Nachtwacht

Dankzij onze sponsor Double Lux Lighting wordt de Nachtwacht nu prachtig belicht. Joop en Herry zijn nog bezig de belichting helemaal goed in te stellen, maar wat een verschil met de vorige belichting.

IMG-20211022-WA0002


21 oktober 2021 U kunt nog enkele dagen stemmen

Hebt u al op ons gestemd? U kunt nog enkele dagen uw stem uitbrengen. Wij hebben uw stem hard nodig.

Stemmen Rabo clubsupport 2021


19 oktober 2021

Onze eigen gepersonaliseerde socialmedia afbeelding van het winterevent Ondernul.

Nachtwacht Emmen


18 oktober 2021 Het nieuwe winterevent van Emmen

OOK WIJ DOEN MEE aan het winterevent Ondernul
 
Pssssst. Ondernul is het nieuwe winterevent van Emmen. 🥶
Welkom. In ons prachtige Emmen. In magisch Drenthe. De zomer is allang voorbij en de herfst laat inmiddels zijn mooiste kleuren zien. De dagen worden steeds korter en de nachten langer. Dat betekent maar één ding. De winter is in aantocht. De gezelligste periode doet zijn intrede en brengt licht in de duisternis! Koud dat wordt het wel, want we gaan Ondernul.
Gezamenlijk gaan wij een donkere periode, inspirerend, leerzaam maar bovenal gezellig maken. Tijdens Ondernul wordt de binnenstad van Emmen het decor van uiteenlopende installaties en activiteiten. Jong en oud kan er op ieder moment terecht ter leering ende vermaeck, om ergens aan deel te nemen of gewoon een wandelingetje te maken. Een wandeling vol verrassingen, dat wel.
Nieuwsgierig geworden? Volg ons dan op Facebook Emmen Ondernul, Instagram @emmenondernul of neem een kijkje op onze website. www.emmen-ondernul.nl


13 oktober 2021 Informatie bijeenkomst “De Legende van Rembrandt”

Vanmiddag hadden we een informatie bijeenkomst over de “Legende van Rembrandt”.
Dankzij onze sponsoren kunnen we het doek bestellen waarop de Legende gaat worden geschilderd en kunnen we het schilderij wat Rembrandt zelf nog als laatste had willen schilderen, maar er nooit van is gekomen, realiseren. Wij zijn er trots op dit alsnog “een gezicht” te mogen geven.
IMG_20211013_141442_resized_20211013_055859763


10 oktober 2021 Stemmen via de Rabo App

Heb jij al op ons gestemd? Dit kan tot 25 oktober via de Rabo App. Ik zeg: DOEN!!!!

Rabo clubsupport


7 oktober 2021 BEDANKT

In de Savannestal hangt sinds enige tijd onze betaal QR code. Het geeft bezoekers de mogelijkheid een spontane donatie te doen. Met iedere euro zijn we onwijs blij want dankzij deze donaties en de financiële ondersteuning van sponsoren en fondsen kunnen we onze projecten realiseren. Iedereen persoonlijk bedanken lukt helaas niet, daarom zeggen wij kort maar krachtig: BEDANKT❗❗

bedankt


3 oktober 2021 Rabo Clubsupport 2021

Ook wij doen mee aan de Rabo clubsupport actie. Van 4 tot 25 oktober kunt u stemmen via de Rabo App. Ga naar het overzicht van deelnemende clubs, selecteer uw favoriet en breng uw stem uit. Iedere stem telt dus vergeet niet op ons te stemmen!
Alvast bedankt.
rabo clubsupport 2021


26 september 2021 wij zijn open tijdens festival “Gooi maar in mijn pet”

Vandaag is in Emmen het festival “Gooi maar in mijn pet”. Wij zijn ook open van 13.00 tot 16.30 uur.
U bent van harte welkom, de toegang is gratis.
R (1)


25 september 2021 geen coronatoegangsbewijs nodig

U bent van harte welkom, bij ons hoeft u geen coronatoegangsbewijs te tonen❗❗
 
U hoeft vanaf 25 september geen 1,5 meter afstand meer te houden in het museum en is een coronatoegangsbewijs ook niet nodig, maar het is wel wenselijk dat u anderhalf meter afstand bewaart bij onze gastheren en gastdames. Onze schilders blijven (voorlopig) afgeschermd door middel van een afzetting. Wij hopen op uw begrip voor deze maatregelen. Basisregels als handen wassen, in je elleboog niezen en hoesten en goed ventileren blijven wél bestaan.
IMG_20210924_185355

24 september 2021 correctie openingstijden

De openingstijden staan verkeerd vermeld bij Toerist-info Emmen. Wij zijn niet om 10.00 uur open, maar van 13.00 tot 16.30 uur. (inmiddels gecorrigeerd door Toerist-info)

242601619_4470812599639802_7797525882830444321_n


24 september 2021 Paula Keizer interviewt Jeroen Zijlstra

Morgen interviewt Paula Keizer van ZO!34 Jeroen over de unieke samenwerking met onze stichting en zijn zoektocht naar gegevens voor het schrijven van een historische roman.

ZO!34, 11.15 uur

foto Zo34!


22 september 2021 Persbericht over de unieke samenwerking met schrijver Jeroen Zijlstra

De Emmense schrijver Jeroen Zijlstra, bekend van de verhalenbundel “Ring, Ring”, onderzoekt de ware toedracht van “De Legende van Rembrandt”
 
De schilders van “De Nachtwacht van Emmen” zijn met de voorbereiding bezig van het schilderij “De Legende van Rembrandt”.
Dit schilderij, een even monumentaal en groots werk als “De Nachtwacht”, is echter nooit door Rembrandt geschilderd. Hij opperde het idee waarschijnlijk in het najaar van 1668 en heeft hier volgens de legende met enkele leerlingen over gesproken. Voor hij echter tot actie kon overgaan, overleed hij op 3 oktober 1669. Voorbereidende schetsen of andere notities van Rembrand over het schilderij, als die er al waren, zijn niet overgeleverd.
 
De schilders zijn een samenwerking aangegaan met schrijver Jeroen Zijlstra om meer over de achtergrond van dit schilderij te weten te komen. Zijlstra is inmiddels met zijn onderzoek begonnen en heeft enkele interessante aanknopingspunten gevonden.
Voor zover nu bekend is zou Vincent van Gogh in 1878 in het Trippenhuis in Amsterdam, waar destijds “De Nachtwacht” hing, gesproken hebben met een nazaat van één van de leerlingen van de 17e eeuwse meesterschilder. Deze nazaat vertelde hem de familieanekdote over de relatie van zijn verre voorvader met de beroemde schilder Rembrandt. Vincent vergat dit verhaal niet, maar heeft het voor zover bekend, pas vijf jaar later aan iemand verteld, in de periode dat hij in Nieuw-Amsterdam woonde.
 
Zijlstra wil de onderste steen boven hebben en bereidt een boek voor waarin alles over “De Legende van Rembrandt”, maar ook vooral de tijdreis die deze legende heeft gemaakt en hoe deze uiteindelijk in de Savannestal terecht is gekomen, verteld zal worden.
De vrijwilligers van “De Nachtwacht van Emmen” en Zijlstra werken hierbij nauw samen.
Vooralsnog is niet bekend hoe het schilderij er precies uit gaat zien en hoe de verhaallijn van het boek gaat lopen. Eind 2022 denkt Zijlstra zijn onderzoek te hebben afgerond.
Het streven is om het boek in de loop van 2023 te kunnen presenteren en het schilderij in 2024 af te ronden.
Jeroen Zijlstra


17 september 2021 Op Tjak van RTV Drenthe op bezoek

Gistermiddag was “Op Tjak” van RTV Drenthe bij ons. Het interview met Geert werd afgenomen in het drents.

 


12 september 2021 de Uitmarkt 2021

Het was gezellig druk tijdens de Uitmarkt. Er zijn bijna 300 bezoekers geweest en we hebben veel enthousiaste reacties gehoord. De foto’s vindt u onder het hoofdstuk “foto’s”.


11 september 2021 nieuwe flyer

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar onze nieuwe flyer is klaar met dank aan Marcel van drukkerij Hemel uit Erica.

202100901 flyer


10 september 2021 schilderijtjes te koop tijdens de Uitmarkt

Deze gedetailleerde schilderijtjes van de Nachtwacht zijn tijdens de Uitmarkt te koop. De schilderijtjes zijn aan de achterkant voorzien van een originele lakstempel. Hebt u belangstelling en wilt u een schilderijtje kopen; een gastheer of gastdame helpt u graag.

IMG-20210909-WA0002


9 september 2021 samen werken aan een schilderij van Vincent van Gogh

Hoe waardevol is dit: samen werken aan een schilderij van Vincent van Gogh.
Het is niet alleen een prachtige replica van de Nachtwacht en het zijn ook niet alleen de andere nageschilderde schilderijen van Rembrandt en Vincent van Gogh die het zo uniek maken. Het is ook zeker de sfeer onderling waardoor mooie vriendschappen ontstaan en daarnaast de spontane interactie met de bezoekers. Dat is wat de club van de Nachtwacht van Emmen zo bijzonder maakt.
samen werken aan van Gogh


6 september 2021 Sponsoren

Opnieuw hebben wij bericht ontvangen dat een bedrijf ons een warm hart toedraagt en financieel ondersteunt. Zonder financiële ondersteuning kunnen wij de nieuwe projecten zoals de zelfportretten van Vincent van Gogh en “de Legende van Rembrandt” niet realiseren. Een sponsoroverzicht vindt u onder het hoofdstuk “sponsoren”. Mogen wij u ook verwelkomen als nieuwe sponsor?

Wij zijn zeer blij met iedere nieuwe sponsor en daarnaast met alle spontane donaties middels een bankoverschrijving of via de QR code welke hangt bij de ingang in de Savannestal. Heel hartelijk dank!!


25 augustus 2021 Programma Uitmarkt 2021 staat online!

Het programma van de Uitmarkt staat online. Ook wij doen mee al staan we niet op direct vermeld op de flyer, maar wel op de website van de Uitmarkt onder het hoofdstuk “programma”. We zijn op zaterdag 11 september open van 13.00 – 16.30 uur. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.

UE_A52


22 augustus de laatste Vlindermarkt

Aanstaande dinsdag, 24 augustus, is de laatste Vlindermarkt. Wij zijn open van 12.00 – 16.30 uur. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.

vlooienmarkt_460-2


19 augustus “Ik hoop dat Rembrandt hulp heeft gehad”

In een aantal landelijke kranten stond gisteren een interview met Lisa Wiersma en als koptekst: ‘Ik hoop dat Rembrandt hulp heeft gehad’
Nachtmerries krijgt ze er soms van, maar ze buffelt door. Kunstenaar Lisa Wiersma werkt al vijf maanden lang aan een exacte kopie van De Nachtwacht voor het tv-programma “Het geheim van de meester” wat waarschijnlijk in januari wordt uitgezonden bij NPO.
Ook onze schilders hebben met veel enthousiasme en plezier een exacte kopie van de Nachtwacht geschilderd in bijna 2 jaar tijd.
Het enorme schilderij blijft als pronkstuk in de Savannestal, in het Rensenpark te Emmen hangen alwaar de schilders zijn gestart met het naschilderen van doeken van Van Gogh en van Rembrandt. Wat zijn we trots op het resultaat en op alle schilders en overige vrijwilligers die dit met elkaar hebben gerealiseerd.
 
Nachtwacht (2) met dochter van Fokke


17 augustus 2021 in september de Uitmarkt

Tijdens de Uitmarkt op zaterdag 11 september bent u ook bij ons in de Savannestal in het Rensenpark van harte welkom. De toegang is gratis.

PR Uitmarkt


16 augustus 2021 herhaalde oproep: traktanten gezocht

heb je zin om als vrijwilliger mee te draaien in een leuke- en enthousiaste club gastheren en gastdames (traktanten)? Aarzel dan niet en stuur een berichtje naar vrijwilligers@denachtwachtvanemmen.nl
vrijwilliger-gezocht


10 augustus 2021 vandaag zijn wij geopend van 13.00 – 16.30 uur

In verband met de Vlindermarkt zijn we vanmiddag open van 13.00 – 16.30 uur. Kapitein Frans Banninck Cocq verwelkomt u graag.

49625844_2286262944730793_603989186273345536_n


6 augustus 2021 artikel in het Dagblad van het Noorden:

Schilders van de Nachtwacht van Emmen schilderen ‘De legende van Rembrandt’: het laatste meesterwerk dat Rembrandt nog had willen maken

De schilders die in de savannestal in het Rensenpark in Emmen een natuurgetrouwe kopie van de Nachtwacht maakten blijven kopieën van zelfportretten en andere werken van Vincent van Gogh maken. Daarnaast gaan ze verder waar Rembrandt niet meer kon: ze gaan zijn laatste meesterwerk alsnog realiseren.

Rembrandt wilde aan het einde van zijn leven nog éénmaal een groot meesterwerk schilderen, maar helaas is de tijd hem niet gegund. In zijn gedachtenpatroon proberen wij de draad op te pakken en dit spektakelstuk (met nagenoeg dezelfde afmetingen als de Nachtwacht) alsnog te realiseren. Wij worden hierin ondersteund door een Rembrandt expert,’ zo meldt Bea Wolters, secretaris van Stichting De Nachtwacht van Emmen.

Het schilderen van dit grote doek zal ongeveer drie jaren in beslag nemen en gedurende dit proces is het publiek tijdens openingstijden van harte welkom om natuurlijk de Nachtwacht in al zijn glorie te bewonderen, maar tevens de schilders bezig te zien met het schilderen van portretten of andere werken van Vincent van Gogh en het spektakelstuk De legende van Rembrandt .


5 augustus 2021 aanstaande zaterdag radio interview ZO!34

Zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur wordt een telefonisch interview met Paula Keizer en Fokke Wester uitgezonden op de radio ZO!34.


5 augustus 2021 op 10 augustus zijn wij open i.v.m. de Vlindermarkt 

Aanstaande dinsdag, 10 augustus, zijn bezoekers van harte welkom van 13.00 – 16.30 uur. Entree is gratis.

075bf471ece5fab030978f47a83f5e77ab6a102a


1 augustus 2021 dankbaar

Wij zijn dankbaar voor alle vormen van steun die wij in deze moeilijke periode hebben mogen ontvangen. Meer dan ooit is duidelijk dat subsidies van de gemeente Emmen en provincie Drenthe, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, donaties van bezoekers essentieel zijn en blijven voor de Nachtwacht van Emmen.

be a sponsor


26 juli 2021 het bestuur wens iedereen een fijne vakantie

Het bestuur van de Nachtwacht van Emmen wenst iedereen die vakantie heeft een hele fijne vakantie. Ben je op vakantie in Emmen of omgeving of blijf je juist thuis in de regio Emmen; kom dan zeker eens kijken in de Savannestal in het Rensenpark.
Naast de Nachtwacht zijn er ook prachtige andere nageschilderde werken van Rembrandt en Vincent van Gogh te bezichtigen. Tevens exposeren de amateur schilders met eigen werk. We zijn open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.
170710_vakantieGH


24 juli 2021 morgen zijn wij open!

Morgen (koopzondag) zijn wij geopend van 13.00 tot 16.30 uur. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.

OIP


15 juli 2021 even ter herinnering: 16 en 17 juli zijn wij gesloten

In verband met sluiting van het Rensenpark zijn wij vrijdag 16 juli en zaterdag 17 juli gesloten. Donderdag 22 juli zijn wij gewoon weer geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

R


13 juli 2021 vacatures geplaatst op de website vacaturebank vrijwilligers Emmen

Vandaag hebben we op de vacaturebank voor vrijwilligers in Emmen 2 vacatures geplaatst. De eerste is voor traktanten en met name voor de zaterdagen en de tweede is voor een creatieve duizendpoot / grafisch ontwerper. Nu maar hopen dat er wordt gereageerd.

email_logo VIP Emmen


12 juli 2021 Mededeling op 16 en 17 juli gesloten

‼️𝕀𝕟𝕗𝕠 𝕤𝕝𝕦𝕚𝕥𝕚𝕟𝕘 𝟙𝟞/𝟟-𝟙𝟡/𝟟‼️
Vanaf 16 t/m 19 juli wordt het Rensenpark volledig afgesloten voor het festival Fabel & Fantasy waarbij men entree moet betalen.
Vanwege de moeilijk uitvoerbare voorwaarden (m.b.t. toegang tot de Nachtwacht van Emmen) en beperkte vrijheidsbeweging voor onze bezoekers in het park, hebben wij besloten onze deuren op 16 en 17 juli te sluiten. Op donderdag 22 juli zijn wij vanaf 13.00 uur weer geopend. Gratis toegang.


 

9 juli 2021 QR code voor betaalgemak

Draagt u ons een warm hart toe en wilt u doneren? Wij hebben een betaal QR code in de Savannestal hangen.
Iedere financiële steun is meer dan welkom; van 0,25 euro tot…………euro. Bent u niet bekend met een QR code, maar wilt u ons wel financieel ondersteunen? De traktanten leggen graag uit hoe u door middel van de QR code een bedrag kunt overboeken.
Alvast heel erg bedankt voor uw bijdrage. (foto is een voorbeeld, geen bestaande QR code)
QR code


7 juli 2021 traktanten gezocht

Wij zijn op zoek naar gastheren en gastdames (traktanten), met name voor de zaterdagen.
Heb je zin om in een enthousiast team mee te draaien en ben je minimaal 1 zaterdag in de maand beschikbaar, stuur dan even een berichtje naar Betsy Geerlings, vrijwilligers@denachtwachtvanemmen.nl
traktanten


5 juli 2021 bezoek aan van Goghhuis in Nieuw Amsterdam

Vanmiddag waren we op uitnodiging te gast in het van Goghhuis in Nieuw Amsterdam en werden we hartelijk ontvangen en rond geleid door Hannie de Graaf en Jaap Lindhout.
Het van Goghhuis is het enige toegankelijke huis in Nederland waar Vincent van Gogh gewoond en gewerkt heeft.
Stichting Van Gogh & Drenthe laat alle bezoekers ervaren dat de Drentse periode van Vincent van Gogh zeer belangrijk is en daarmee de meest interessante periode voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Een bezoek aan het van Goghhuis is derhalve zeker aan te bevelen.
Meer informatie vindt u op de website www.vangogh-drenthe.nl
IMG_20210705_160405_resized_20210705_060400159


4 juli 2021 de missende stukken van de Nachtwacht

In het nieuwsbulletin van het Rijksmuseum wordt aandacht besteed aan de missende stukken van de originele Nachtwacht.
Met behulp van kunstmatige intelligentie heeft het Operatie Nachtwacht-team de missende stukken weten te herscheppen. Eindelijk kan het totale beeld, zoals Rembrandt dat in 1642 afgerond heeft, in het Rijksmuseum worden gezien.
 
Maar………………het is niet nodig om naar Amsterdam te gaan om de gehele Nachtwacht te kunnen zien!
In Emmen is dit al een hele tijd te zien. In de Savannestal van het Rensenpark in Emmen werd al vanaf januari 2019 “De Nachtwacht” in originele staat nageschilderd door een 40-tal vrijwilligers. In december 2020 was deze klaar en is nu gratis te bezichtigen.
Door amateur schilders is “De Nachtwacht” geschilderd zoals Rembrandt deze bedoelde; dus inclusief de in 1715 afgesneden stukken en zonder het schild met de namen, zoals deze er waarschijnlijk in diezelfde periode, 46 jaar na de dood van Rembrandt, door onbekenden is opgeschilderd.
Ervaar de complete Nachtwacht in Emmen, zoals Rembrandt hem had bedoeld.
 
We zijn geopend van donderdag t/m zaterdag van 13:00 tot 16:30 en op dezelfde tijd op koopzondagen. U bent van harte welkom, de traktanten staan klaar om u te ontvangen en uw eventuele vragen te beantwoorden. De toegang is gratis.
20210703 missende deel nachtwacht verschil

2 juli 2021 bezoek van een groep schoolkinderen

Aandachtig luisteren de kinderen uit groep 6 van basisschool het Palet te Bargeres naar de uitleg over de Nachtwacht door onze gastdame Betsy. De groep bracht onder leiding van meester Dennis Neef een bezoek aan de Nachtwacht van Emmen. (met dank aan Piet voor de foto)

20210702 groep 6


30 juni 2021 QR code

We hebben een QR code. Wanneer u deze scant kunt u direct de link van onze website www.denachtwachtvanemmen.nl openen.

20210629 QR code Nachtwacht website


23 juni 2021 sponsoren

Wij zijn blij met iedere sponsor die ons (opnieuw) een warm hart toedraagt.
Dit zijn enkele sponsoren die hun steun al hebben toegezegd en hen zijn wij zeer erkentelijk!
Maar…….. we zijn op zoek naar nog meer sponsoren. Wilt u ook sponsor worden van stichting “de Nachtwacht van Emmen?”
Wij hebben een variatie aan sponsorpakketten en informeren u daar graag over.
Informatie over onze stichting en over de nieuwe projecten vindt u op deze website of stuur even een berichtje aan info@denachtwachtvanemmen.nl
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Alvast bedankt❗
20210623 collage sponsoren


16 juni 2021 Maaike

Super blij zijn we dat Maaike Zwaagstra terug komt en de planning van de schildersgroep en de traktanten weer op zich neemt. Welkom Maaike!


10 juni 2021 Gezellig met elkaar op het terras

Vanuit de grote groep amateur schilders die hebben gewerkt aan de Nachtwacht is een klein clubje van schilders voort gekomen die, naast het schilderen aan de Nachtwacht, een portret van Saskia hebben geschilderd. Dit clubje met de naam “Saskia” is niet zo maar een clubje schilders; nu voert inmiddels hechte vriendschap de boventoon.
Hoe mooi is dat❗❗
Vandaag is het met elkaar genieten van een wijntje, biertje, bitterballen, sterke verhalen en vooral veel gezelligheid op het terras.
198962414_519855242788123_739286040821506521_n-1


10 juni 2021 Frieda Palstra schrijft op Facebook:

Vanmiddag bezig geweest met een van de 35 portretten van Vincent Van Gogh! Deze oefenschilderijtjes worden later groter opnieuw geschilderd! Na de N8W8 van Emmen een mooi nieuw project om aan te werken. Vandaag konden de mensen ook weer komen kijken om de N8W8 te bewonderen en de schilders bezig te zien!

197797728_4019110828124245_5665323391637940915_n


6 juni 2021 coronamaatregelen

Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen zijn wij voor publiek nog gesloten.


5 juni 2021 de zonnebloemen van Vincent van Gogh

De schilders zijn momenteel bezig met kleine oefen portretjes van Vincent van Gogh. Naast de bekende zelfportretten van Vincent van Gogh, zijn ook de zonnebloemen zeer bekend.
In een brief aan zijn broer Theo van Gogh schreef Vincent: op de een of andere manier is de zonnebloem van mij.
Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met 15 zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met 12 zonnebloemen in een vaas. Van Gogh schilderde eerst de Vaas met de 12 zonnebloemen. Dan de eerste van de Vaas met 15 zonnebloemen, gemaakt in augustus 1888 toen hij in Arles in Zuid-Frankrijk woonde. De latere schilderijen zijn ontstaan in januari 1889.


28 mei 2021 de eerste penseelstreken

Enkele schilders zijn weer begonnen te schilderen in de Savannestal. Nu met voorbeelden van Vincent van Gogh; een hele andere schildertechniek dan de schilderijen van Rembrandt, maar niet minder interessant. Gespannen koppies, gespannen eerste penseelstreken op het schilderdoek, maar zo vol enthousiasme!!!
Dit natuurlijk met respect voor de coronamaatregelen. Helaas is de Savannestal nog gesloten voor publiek, maar zoals het nu lijkt mogen we binnenkort de deuren weer openen en bent u van harte welkom om de Nachtwacht van Emmen te bewonderen en de schilders aan het werk te zien met nieuwe werken van Vincent van Gogh. Het spektakelstuk “de Legende van Rembrandt” geeft meer voorbereidingen en laat daardoor nog even op zich wachten.


22 mei 2021 BNNVARA heeft tv opnames gemaakt in de Savannestal

Vandaag heeft de filmploeg van het tv programma 🔹3 op Reis🔹 van BNNVARA met presentatrice Nienke de la Rive Box bij ons in de Savannestal gefilmd. Nienke en de hele filmploeg waren erg onder de indruk van de Nachtwacht. Wanneer het wordt uitgezonden op tv is nog niet bekend. We houden u op de hoogte.


20 mei 2021 het team facilitair heeft de handen uit de mouwen gestoken

Nadat het klusteam vele dagen bezig is geweest met het aanpassen van de Savannestal heeft vandaag het team facilitair de bezem door de stal gehaald met als resultaat dat alles is opgeruimd en is gepoetst zodat het er nu tip top uitziet. Het team was enorm enthousiast bezig en de sfeer was top.


17 mei 2021 de aanpassing van de Savannestal voor de nieuwe schilder projecten

De verbouwing is klaar met dank aan de harde werkers. De wanden zijn geschilderd zodat het een eenheid is geworden in de stal en de nieuwe projecten; schilderijen van Vincent van Gogh en het spektakelstuk “de Legende van Rembrandt”, straks extra mooi op de wanden uit zullen komen. De verf is beschikbaar gesteld door Schepers schilderwerken. De wanden “schreeuwen” nu om te worden opgesierd met nieuwe schilderwerken. De schilders en gastheren en gastdames kunnen bijna niet meer wachten om aan de slag te gaan.


11 mei 2021 een berichtje van een lieve oma

Van onderstaand berichtje worden wij heel erg blij. We kijken uit naar het moment dat we de deuren weer mogen openen en iedereen de prachtige Nachtwacht kan komen bewonderen en de schilders aan het werk kan zien met het schilderen van o.a. de zelfportretten van Vincent van Gogh.
De namen zijn gewist i.v.m. de privacy.  
mailtje van oma Marian (2)_LI


22 april 2021 Compilatie foto’s de Nachtwacht van Emmen door Wiebe Veenstra

Dagelijks werd er een foto gemaakt van de Nachtwacht in wording. Onze huisfotograaf Wiebe Veenstra (wiebefotografie.nl) heeft van deze foto’s een prachtige film gemaakt zodat u kunt genieten van het ontstaan van het prachtige schilderij “de Nachtwacht “, gemaakt door enthousiaste amateur schilders in bijna 2 jaren tijd. Via de videolink: https://youtu.be/3dzMYOahVYk kunt u de film bekijken. Veel kijkplezier!


17 april 2021 Veel enthousiaste reacties

Vorige week vrijdag kwam de Nachtwacht van Emmen mooi in beeld bij het programma “Bed & Breakfast” van Omroep Max. We hebben veel enthousiaste reacties mogen ontvangen, waarvoor dank.


09 april 2021 de Nachtwacht van Emmen in het programma “Bed & Breakfast”

Vanavond worden in het programma “Bed & Breakfast” van Omroep Max de gasten van een B&B in Drenthe onder andere rondgeleid in het Rensenpark in Emmen. Ook wordt de Nachtwacht van Emmen in het Savannehuis bezocht. Ben je nieuwsgierig geworden? Vanavond, 9 april, NPO1, 20.35 uur 📺.


08 april 2021 Interview ZO!34

Vanavond, 18.45 uur, zal projectleider Fokke Wester door de radio DJ van ZO!34 worden geïnterviewd over ons nieuwe grote project “de Legende van Rembrandt”.


07 april 2021 Emmer Nachtwachtschilders wagen zich aan nieuw megadoek,

artikel geschreven door Rien Kort/RTV Drenthe

Geert-Joling-links-en-Fokko-Wester-met-op-de-achtergrond-de-nagemaakte-Nachtwacht-Rechten-RTV-Drenthe-Rien-Kort

Eind 2020 voltooiden een groep van 35 tot 40 amateurschilders uit Emmen een replica van de Nachtwacht in de voormalige savannestal in het Rensenpark. Het gevaarte van 4 meter hoog, 5 meter breed en 170 kilo zwaar werd in twee jaar tijd natuurgetrouw nagemaakt.

Tijdens het schilderwerk was de stal geopend voor publiek die op die manier de vorderingen konden aanschouwen. In de afgelopen twee jaar passeerden ruim 50.000 bezoekers het doek. “De komende jaren blijft de Nachtwacht op deze plek hangen”, laat artistiek leider Geert Joling weten.

Na alle bloed, zweet en tranen die er in zitten, is dat niet meer dan logisch, vindt hij. Aanvankelijk werd er nog aan gedacht om het doek elders op te hangen in Emmen. Zoals de Grote Kerk, Wildlands of het ziekenhuis. Tot 2025 blijft de Emmer Nachtwacht en inmiddels andere, kleinere kopieën van de doeken van Rembrandt (zoals het Joodse Bruidje en enkele zelfportretten) te zien in het park.

Eerbetoon

Naast het succes komt die beslissing ook voort uit het enthousiasme van de amateurschilders om een vervolg te geven aan hun project. En die hebben ze gevonden. “We gaan het werk de Legende van Rembrandt vervaardigen”, glimlacht projectleider Fokke Wester. Als die titel geen bel doet rinkelen, dan kan dat kloppen.

Het verhaal wil dat Rembrandt in 1668 nog een keer een meesterwerk vergelijkbaar met de Nachtwacht wilde maken. “Een kunstwerk waarin al zijn bestaande doeken nog eens aangehaald werden”, aldus Wester. “Een beetje een eerbetoon aan hemzelf en de schilderkunst uit de Gouden Eeuw, zeg maar.” Zo ver kwam het niet, want een jaar later overleed de grote meester.

Via Van Gogh naar Drenthe

Ruim honderd jaar later bezoekt Vincent van Gogh het Trippenhuis, de voorloper van het Rijksmuseum om de Nachtwacht en het Joodse Bruidje te bewonderen. Een van de suppoosten, wiens voorvader een leerling van Rembrandt zou zijn, zou hem daar het verhaal over de legende hebben verteld, die het op zijn beurt weer doorvertelde aan de koster van het kerkje in Zweeloo.

Want Van Gogh verbleef in 1883 enkele maanden in Drenthe. Wester: “Die koster sprak de dominee van de kerk in Emmen er weer over, die hier een notitie van zou hebben gemaakt. Die verdwijnt voor honderd jaar in het archief van de kerk.”

Bijna een eeuw later wordt het oude archief van de kerk op- en uitgeruimd. Allesverzamelaar Jans Brands uit Nieuw-Dordrecht voegde daarbij het een en ander toe aan zijn eigen collectie.

Fokke Wester (links) en Geert Joling. “Het lef, he.” (Rechten: RTV Drenthe / Rien Kort)
 

Het verhaal belandt bij de Nachtwacht van Emmen als in het voorjaar van 2019 een ouder heerschap tijdens een bezoek dit verhaal verteld aan Wester. “Hij had bij Brands ongeveer twintig of dertig jaar geleden het kerkarchief opgeruimd en was een brief van de dominee over Van Gogh en Rembrandt tegengekomen. Tijdens dat klusje zou het papiertje verloren zijn gegaan.”

Of het verhaal klopt, durft Wester niet met zekerheid te zeggen. “Het is lastig bepalen waar de waarheid eindigt en de fantasie begint.” Wel was het te mooi om te laten liggen. Bij de stichting ontstond zo het idee om het nooit gerealiseerde meesterwerk alsnog te schilderen.

Dus niet nabootsen maar aan de hand van een vermeend idee van de meester zelf een doek in elkaar zetten. “Ja, het lef he”, lacht Wester. “Maar het is een fantastisch spektakelstuk om te mogen maken.”

Drie jaar

De groep amateurschilders wil dit najaar beginnen met dit project. In totaal is er 58.000 euro voor nodig voor voornamelijk de huisvestings- en de materiaalkosten. Het geld zal via subsidies, donaties en sponsoring moeten worden verkregen.

Joling: “Het doek wordt net zo groot als de Nachtwacht. Net als met dat werk is het idee om weer 40 schilders een deel van het werk te laten vervaardigen.” Tijdens de productie is de savannestal ook weer geopend voor publiek. Joling en Wester verwachten drie jaar nodig te hebben.

Wat en wie er precies op komt te staan, is nog niet bekend. “Momenteel buigen we ons daar nog over. In de komende maanden verwachten we daar over uit te zijn.”

35 zelfportretten

Een tweede omvangrijk project die wordt ondernomen is het naschilderen van alle 35 zelfportretten van Vincent van Gogh. “De gemeente deed bij ons een voorzetje”, vertelt Wester. “In 2023 is het 140 jaar geleden dat hij onze provincie aandeed.”

Van zowel Van Gogh als van Rembrandt worden in de komende jaren nog meer nabootsingen gemaakt. De amateurschilders zijn van plan om voor deze projecten de kwast zo snel mogelijk weer op te pakken. “Dat hangt allemaal af hoe snel het coronavirus kan worden ingedamd.”


04 april 2021    Pasen

Het bestuur van stichting “de Nachtwacht van Emmen” wenst u gezellige paasdagen.

pasen


03 april 2021    de “Legende van Rembrandt”

De “Legende van Rembrandt”
Een klein team van enthousiaste schilders gaat zich bezig houden met het vormgeven van de “Legende van Rembrandt” om uiteindelijk tot een prachtig groot (5x4m) ontwerp te komen welke door de schilders in het Savannehuis zal worden geschilderd. Erwin Bouland, groot Rembrandt kenner, zal het team adviseren. Maar wat is nu de “Legende van Rembrandt?” Hoe is de legende bij ons in Emmen terecht gekomen? U leest het op onze website:
rembrandt van rijn (2)


30 maart 2021   Onze enthousiaste schilders kunnen niet wachten

Onze enthousiaste schilders kunnen niet wachten om te starten met het naschilderen van de zelfportretten van Vincent van Gogh, maar helaas moeten we in verband met de coronamaatregelen nog een pas op de plaats maken.
Vincent van Gogh maakte zijn zelfportretten omdat hij wilde oefenen in het schilderen van mensen. De meeste zelfportretten – ruim 35 – schilderde hij toen hij in Parijs woonde (1886-1888). In die tijd had hij weinig geld, en het was moeilijk om modellen te vinden. Van Gogh koos daarom voor de simpelste oplossing: zichzelf schilderen.
zelfportret van Gogh


19 maart 2021   De Nachtwacht is klaar…………….

De Nachtwacht is klaar en is prachtig geworden. Het blijft de eyecatcher in het Savannehuis, maar door de coronamaatregelen is de Nachtwacht helaas op dit moment niet te bewonderen in het Savannehuis. Ondanks de coronamaatregelen zit het bestuur niet stil. We zijn bezig met de organisatie van een nieuw groot project waarbij gedacht moet worden aan de zelfportretten van Vincent van Gogh, maar ook andere schilderijen van Vincent van Gogh welke zullen worden nageschilderd door alle enthousiaste amateur schilders.

Naast het schilderen van kleine- en middelgrote schilderijen is het de bedoeling opnieuw op een groot doek, met dezelfde afmetingen als de Nachtwacht, een spektakelstuk te realiseren. Dit project staat nog in de kinderschoenen waardoor wij er op dit moment nog niets over kunnen melden, maar houdt u de website in de gaten want via deze website en onze facebook pagina houden we u zeker op de hoogte.


18 maart 2021  Verandering van bestuur

Fokke Wester heeft het voorzitterschap van Harrie Visser overgenomen en vervult daarnaast wederom de functie van projectleider bij de stichting. Bea Wolters neemt de rol van secretaris opnieuw op zich en nieuwkomer bij de stichting is Jacqueline van der Vlies. Zij zal de functie van penningmeester vervullen. Geert Joling blijft als bestuurslid en is daarnaast creatief leider en ook Betsy Geerlings blijft aan als bestuurslid en verzorgt de planning van de traktanten. 

Locatie Savannestal, Rensenpark, Hoofdstraat 18, 7811EP Emmen Telefoon 0619877120 E-mailadres info@denachtwachtvanemmen.nl Hours donderdag, vrijdag, zaterdag 13.00 - 16.30 uur en koopzondagen 13.00 - 16.30 uur
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close